Tροφές που κόβουν την όρεξη

Ενα προσθετικό των τροφίμων το οποίο προσφέρει αίσθημα πληρότητας για διπλάσιο διάστημα ίσως αποτελέσει την απάντηση στην παγκόσμια «επιδημία» της παχυσαρκίας.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνας Τροφίμων στο Νόργουιτς και από το Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ δημιούργησαν ένα μείγμα με βάση το λάδι το οποίο, όταν προστέθηκε σε μιλκσέικ, μείωσε σημαντικά την όρεξη. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να προσθέσουν αυτό το μείγμα σε επεξεργασμένες τροφές ώστε να ανακαλύψουν αν έχει την ίδια επίδραση.

Το μείγμα που ανέπτυξαν οι βρετανοί ερευνητές περιέχει, εκτός από ελαιόλαδο, νερό, καθώς και σταθεροποιητές που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία παρασκευής τροφίμων όπως τα κέικ, οι ζύμες και τα γλυκά. Τεστ έδειξαν ότι μια συγκεκριμένη έκδοση αυτού του μείγματος κράτησε χορτάτους εκείνους που τη δοκίμασαν μέσα στο μιλκσέικ τους επί 12 ώρες μετά την κατανάλωση.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες δημιούργησαν δύο μείγματα στα οποία χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικών ειδών γνωστοί σταθεροποιητές- το Τween 60 και το Span 80. Ενώ το Τween κρατάει το μείγμα νερού και λαδιού σταθερό στο στομάχι, το Span επιτρέπει τη διάσπασή τους.

Στο μείγμα αυτό προστέθηκε άρωμα και γεύση καφέ και στη συνέχεια δόθηκε σε 11 εθελοντές ως ένα ρόφημα τύπου μιλκσέικ.

Οπως προέκυψε, μία ώρα μετά την κατανάλωση υπήρχε διπλάσιος όγκος υγρών στο στομάχι εκείνων που είχαν καταναλώσει το μείγμα με το Τween σε σύγκριση με τους υπολοίπους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα χρειαστούν περί τα πέντε χρόνια προτού κυκλοφορήσουν ευρέως τροφές με αυτό το μείγμα που υπόσχεται νίκη στη... μάχη με τη ζυγαριά.


[via]